Quantcast
Channel: Musik – Svenska kyrkan Tjörn
Viewing all 47 articles
Browse latest View live

Förslaget till ny kyrkohandbok lämnat till kyrkomötet

$
0
0

Kyrkohandboksförslag

Den 14 juni beslutade kyrkostyrelsen att lämna över förslaget till ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan, till kyrkomötet. Beslut om kyrkohandboken kommer att tas i november. Om kyrkomötet beslutar om kyrkohandboken så kommer den enligt förslaget att tas i bruk pingstdagen 2018.

Vi här på Tjörn har använt förslaget till kyrkohandbok i Valla församling sedan remissomgången. Vi använder också ordningen för alla kyrkliga handlingar (dop, vigsel, begravning) enligt det nya förslaget.

Förslaget har debatterats flitigt i de kyrkliga medierna, men även i andra medier. Synpunkterna har framförallt rört musiken. I kyrkostyrelsen var det en nomineringsgrupp som valde att reservera sig mot förslaget men hänvisning till att anta bara textdelarna i förslaget och inte musikdelarna – utan att detta skulle fortsätta att bearbetas.

http://www.kyrkanstidning.se/nyhet/reservation-mot-kyrkostyrelsens-handboksbeslut

Det som händer nu är att kyrkomötesledamöterna (251 stycken + biskoparna) får förslaget. Gudstjänstutskottet som förbereder detta ärende har redan fått flera extradagar för att kunna förbereda och gå igenom förslaget. Biskoparna och läronämnden har att gå igenom förslaget också så att det inte strider mot Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

I höst har kyrkomötet lagt in en extra dag för att kunna få tid att debattera och diskutera förslaget. Beslut är tänkt att tas i november.

Här kan du läsa hela förslaget.

https://www.svenskakyrkan.se/kyrkohandboken

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör


Kom och säg välkommen till Malin, Ninnie, Maria och Per-Ivar

$
0
0

I morgon söndag har vi sex olika gudstjänster som du har att välja på. Du hittar alla gudstjänsterna i vår kalender, eller i Kyrkguiden (den kan du ladda ner till din telefon här>>)

Vid gudstjänsten i Valla kl 19.00 har vi särskild mottagning och välkomnande av våra nya medarbetare i Valla församling. Vid gudstjänsten spelar också Per-Ivar Östmann sina egna låtar, tillsammans med sina kompisar. Så varmt välkomna!

Gudstjänst Valla kyrka

kl. 19:00 – 20:00

Musikgudstjänst ”Det där med kärlek…” . Per-Ivar Östmann, sång och gitarr, Magnus Sjöqvist, gitarr, Peter Johansson, keyboard, Peder Jonsson, trummor, Christofer Nilsson, bas. Präst Johan Ernstson.

I samband med gudstjänst är det mottagning av präst Malin Ringfelt och diakoniassistent Ninnie Alstersjö och Maria Karlsson Runge, församlingspedagog, alla Valla församling.

Nu är det sommar, nu är det sol… nu är det vägkyrka i Valla!

$
0
0
Valla kyrka. Foto Ninnie Alstersjö

Detta är min första sommar i vägkyrkan i Valla. Jag har förstått att många ser fram emot vägkyrkomånaden, och jag börjar förstå varför det är så härligt – några pratar och fikar i församlingshemmet, några gräddar våfflor för glatta livet i köket, medan några barn är i kyrkan och har fullt upp med att leta efter Noas djur, som har rymt ifrån båten och gömt sig runt om i kyrkan. Här är en träffpunkt för unga och gamla, för Tjörnbor och semesterfirare, för vana kyrkobesökare och för de som är lite mindre vana – det är en härlig blandning!

Våffelkafé i Valla församlingshem. Foto Ninnie Alstersjö

Vägkyrkan är öppen måndagar-fredagar kl. 13-18, då det finns möjlighet att komma och bli guidad i kyrkan och i det Hvitfeldska gravkoret, att vara detektiv i kyrkan, att fika i våffelcaféet, köpa böcker och rättvisemärkta varor, köpa halsband och hantverk från lokala hantverkare, lyssna på musik och sång och att sitta ner en stund i kyrkan och njuta av tystnaden.

Varje onsdagskväll är det musik i kyrkan kl. 19, på torsdagar är det musik i våffelcafeét (utom 20 juli) och fredagar är det fredagsmusik i kyrkan.

Varmt välkommen att komma till Valla kyrka i sommar du också!

Ninnie Alstersjö. Foto privat

Ninnie Alstersjö diakoniassistent i Valla församling​

 

(Dessutom händer massor med andra saker i våra övriga församlingar. Se vår kalender för mer information.
https://www.svenskakyrkan.se/tjorn/kalender )

Wistiutställningen ”Kyss” i Valla församlingshem. Foto Ninnie Alstersjö

Månadens psalm 11 juni – 27 augusti

Grande final på vägkyrkan i Valla!

$
0
0

Onsdag 26 juli kl 19.00 kan du lyssna på folkmusikgruppen Groupa med Jonas Simonson, Mats Edén och Terje Isungset.

Torsdag 27 juli  är det musik i våffelkaféet kl 15:30 ”Från Island till Sverige med Duo Krummar.

Torsdag kväll kl 19:00 är det fladdermuskväll (anmälan till Erika Andersson 0733 230 535)

Fredag 28 juli 19:00 är det Fredagsmusik i kyrkan med Livet Nord, Lisa Långbacka Eriksson och Johanna Dahl.

Lördag 29 juli kl 18:00 spelar världspianisten och Tjörnsonen Bengt Forsberg kända och okända pianostycken.

Söndag 30 juli avslutas vägkyrkan med friluftsgudstjänst på Lilla Askeröns kyrkogård. Valla spelemän medverkar. Ta gärna med kaffekorgar till kyrkfika.

Dessutom har vägkyrkan i Valla öppet varje vardag kl 13-18 i församlingshemmet och säljer våfflor och fairtradevaror. Och det är dagliga guidningar i Valla kyrka.

På torsdag 27 juli kl 16:00 kan du vandra från Långekärrs skola till Säbygården. Lars-Åke Larsson berättar om Klövedal under vägen. Kl 18:00 är det gudstjänst med Jaana Pollari Lindström på Säbygården. Uno Engblom spelar dragspel.

Sen kan du skynda dig till Klädesholmen för på torsdag 27 juli kl 19:00 är Roland Utbult i Klädesholmens kyrka och sjunger ”Minns du sången”. Det blir fika efteråt i församlingshemmet.

Det finns helt enkelt massor att vara med på i Svenska kyrkan Tjörn.

Läs allt i vår kalender>>

 

Jaanas sommarfavoritpsalm

$
0
0

Det är så härligt när vi kommer till sommartiden i kyrkoåret och i vårt kalenderår. Då får vi möjlighet till att sjunga våra fina sommarpsalmer.

Jag tänker att det är några av de psalmer som de flesta människor känner igen.

Den blomstertid nu kommer (psalm 199), I denna ljuva sommartid (psalm 200) och En vänlig grönskas rika dräkt (psalm 201).

De används i alla olika sammanhang, psalm 199 på skolavslutningar och studenter.

Jag ser att de används i dop, vigslar och begravningar. De talar till oss människor och talar om ljus och värme, vemod och svenska somrar.

Men det finns en psalm som är lite glömd och kanske inte så ofta sjungen. Det är psalm 202, De blomster som i marken bor.

Texten är skriven av Harry Martinsson 1973 och musiken av E.von Koch 1974.

De blomster som i marken bor
kan aldrig själen glömma. 
Hur skönt att djupt bland gläntors flor
se solens fingrar sömma
en vacker klädnad till den säng
som vi ger namnet sommarns äng
och som med solens gyllne tråd
hopsömmas våd för våd.

En sommarpsalm jag sjunga må
i själens vinterdagar
och låta tungsint tanke gå
och mana sommarns hagar
att träda fram till sinnets stöd 
i vinterns långa själanöd, 
att djupt i minnet skåda Gud 
i evig sommarskrud.

Jag tycker denna psalm beskriver så fint vår sommar. Vi som så väl behöver ljuset och värmen. Vår vackra natur som helar oss och ger oss kraft till att leva.

Jag googlade lite på just den här psalmen och Ingrid Selander, docent i litteraturvetenskap på Lunds universitet har skrivit om psalmen i sin bok ”När tron blir sång”

Psalmen publicerades i Storkyrkobladet år 1972. Hon skriver att Harry Martinsson bar med sig från barndomen den rika psalmskatten och han skriver så här;

”Man skall aldrig vara rädd för traditionens bärande kraft – traditionen kan bli en belamrande tyngd men ger också stöd, den är pelaren som bär upp valven. Nutid – förgånget ska betraktas som kommunicerande kärl. Lyft traditionen mot ljuset, ta den i din famn. Också en liten brytning, accentförskjutning eller ändring av tonläget kan betyda förnyelse. Traditionen är källan.”

Hon skriver också att;

Gudsbilden i Harry Martinsons sommarpsalm får feminina drag, inte minst genom bilden av solen som kosmisk kvinna sömmande ett sängkläde, som en metafor för sommargrönskan. Vintern i naturen är ett själstillstånd, ”själens vinterdagar” och ”vinterns långa själanöd”.

Och jag kan inte annat än att hålla med henne.

För mig är psalmen tröst, att även om det är den mörkaste vinter så kan vi tänka oss bort och komma ihåg sommaren. Det som omsluter och är varmt och tryggt.

Harry Martinsson skriver själv om sommarens äng;

”Blomsterängar illustrerar livets lyckligaste läsarter, medvindgungande blommor som sitt bildspråk och med flyktiga fjärilar som skiljetecken. De upphäver på nytt varje ögonblick med sin flyktighet som i förbifarten plockar undan och tar med sig de påsmygande dödstankarna. Denna lysande upplösningsprocess då melankolierna går under bland de tusen rastlösa solglimtarna som snappa bort dem och förtär dem med små tungor av sol är ett livsspel som helt upptar ögon och öron. De strider om ens sinnen, segrar aldrig, men kastar tusen segerglimtar. Så samlar ängarna åt sinnet lyckliga sommardagar, framställda under minuter, levande under år som minnets blomma.”

Harry Martinson: Ur de tusen dikternas bok

Lyssna gärna på psalmen, det är bara att googla på psalm 202 och vi sjunger den i våra kyrkor.

Jaana P0llari Lindström
präst

 

Låt det inte gå obemärkt förbi!

$
0
0

Snart är det kyrkoval och för de flesta gå det obemärkt förbi.

Men det är viktigt! De som väljs är de som bestämmer över vår Svenska kyrka.

Ni väljer människor som skall sitta i våra styrande organ, kyrkoråd/församlingsråd ( styrelsen ) och fullmäktige.

För oss som jobbar och för dig som församlingsbo är det viktig att det blir människor som är engagerade och som vill kyrka. Som står för våra värderingar om en öppen folkkyrka, en kyrka som är till för alla. En kyrka som säger och menar att varje människa är viktig och värdefull. En kyrka som värnar om alla människors lika värde.

En kyrka som vill framtid och samtidigt bevarar vårt kulturarv och historia.

Dessa människor som sitter i kyrkoråd/församlingsråd är arbetsgivare, och det är viktigt att vi får bra människor där, som kan arbetsmiljö och allt som det innebär att vara arbetsgivare.

Här på Tjörn så kommer vi att uppmärksamma och jobba mycket med kyrkovalet, det blir debatter och olika arrangemang kring valet som är den 17 september.

Det är viktigt att din röst blir hörd och att du går och röstar!

Jag har tänkt mycket på vad vi gör för alla som bor och vistas på Tjörn, för alla människor, troende eller ej.

Här kommer ett axplock av vad jag, som präst, gjort sista veckan.

  • Förra torsdagen var jag på Härön, där familjen Andreas sjöng och spelade. Sonen är en blivande musikalstjärna och det känns fantastiskt att sitta i ett gammalt skolhus med utsikt över havet och höra, När guldet blev till sand ur Chess.
  • Fina möten med människor och goda samtal och fika.
  • Några dagar senare åkte jag ut till Björholmen för att vara med i en ekumenisk gudstjänst tillsammans med Ekumeniakyrkan. Mellan husen på en liten gräsplätt samlades över 90 personer, gamla, unga för att vara med i gudstjänsten. Pastor Mikael ledde den och Lotta hade med sin kör och alla sjöng och lyssnade och bad. Efteråt hade Ann-Marie från Klövedal med ett gäng damer fixat den finaste fikat som smakade så gott. På vägen hem åkte jag förbi Pilane för att se lite på Anna, som vakar över oss alla.
  • I tisdags hade vi kyrkogårdsvandring på Stenkyrka kyrkogård med Bengtåke Carlson som berättade om livsöden. 10 människors liv och erfarenheter fick vi del av, vanliga människor och ändå inte. Vi avslutade med andakt och god fika som Margit med flera hade fixat till. Över 40 personer slöt an och fler kom senare. Bengtåke berättade också när vi var färdiga om alla de människor som är begravda där, som inte har namn. Men ändå har sina livsöden, med glädje och sorg. Vi får inte glömma dem
  • I onsdags hade vi sommarmusik i Skärhamns kyrka, där hela familjen Kezcán, med Birgitta som är organist i Skärhamn/Stenkyrka, sjöng och spelade. De hade ett mycket omväxlande program med pianospel av Grieg till Coldplay.

Allt detta och mycket mycket mer, sker i Svenska kyrkan Tjörn och det bästa av allt med det är; Det är helt Gratis!

Jaana Pollari Lindström
/präst Svenska kyrkan Tjörn

En fantastisk vecka i augusti

$
0
0

Sommaren är verkligen inte slut, även om skolstarten börjar närma sig och de flesta är tillbaka från semestern. Och sommarprogrammet hos Svenska kyrkan Tjörn är inte på något sätt slut det heller.

I helgen var personal och ideella engagerade på Frivolt i Skärhamn, där en massa ungdomar och familjer deltog i alla de aktiviteter som Tjörns kommun och föreningarna hade anordnat.

Under veckan kan du;

Foto Jaana Pollari Lindström

tisdag 15 augusti kl 17 komma till Stenkyrka kyrkogård och få gå en guidad vandring med Bengtåke Carlsson som berättar om några av de Tjörnbor som ligger begravda på kyrkogården. Fika och andakt.

onsdag 16 augusti kl 19:00 komma till Stenkyrka kyrka och lyssna på Janne Schaffer och hans musiker när de spelar ”Music story” – en hyllning till bland annat Ted Gärdestad och Björn J:son Lindh med flera.

torsdag 17 augusti kl 19:00 i Valla kyrka lyssna på Håkan Westerlind och alla hans duktiga musiker som framför ”Jazz i psalm och visa”. Det är 28 året i rad som Håkan Westerlind har sommarprogram i Valla kyrka.

lördag 19 augusti kl 19:00 kan du antingen åka till Klädesholmens kyrka och lyssna på Mette och Roger Sörensen eller så åker du till Åstols missionshus och lyssnar på Jeanette Alfredsson.

söndag kan du välja på sex olika gudstjänster.

  • 10:00 i Skärhamns kyrka
  • 10:00 i Klädesholmens kyrka
  • 11:00 i Klövedals kyrka – då det är pilgrimsmässa med specialskriven musik av Malena Furehill. Efter gudstjänsten soppa och för den som vill så finns det möjlighet att pilgrimsvandra. Tillbaka kl 15:00.
  • 14:00 i Åstols missionshus
  • 18:00 i Rönnängs kyrka
  • 19:00 i Valla kyrka då Karin Birgersson och Gustav Natt och Dag framför sitt program ”Sensommarnätter” som är nordisk romans.

Så passa på att njut av Svenska kyrkans Tjörns härliga sommarprogram hela den här veckan också (nästa vecka kommer det mer!)

Och du – det kostar inget inträde! Alla är välkomna in att lyssna och delta.

https://www.svenskakyrkan.se/tjorn/kalender

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör


Livet kommer emellan

$
0
0

(uppdaterad 12 september)

Det var meningen att verksamheterna i Skärhamns församlingsgård skulle börja denna vecka 37, men nu blir det inte riktig så.

Vi håller på att renoverar stora salen som kommer att bli jättefin, med nya förvaringsmöjligheter, ny färg och bättre ljus.

Men det drar ut på tiden och vi vill att det skall bli helt färdigt innan vi börjar.

Därför kommer vi starta våra verksamheter enligt följande.

v.37 11 september – 17 september

Tisdag 12/9 16-17 Barnkören startar upp, för dig som är mellan 6-10 år, vi övar i kyrkan denna vecka.

Onsdag 13/9 kl.12.00-14.00 Orgelsoppa i Blekets kyrka. Vi börjar med andakt och orgelmusik, därefter intar vi en enkel soppa, som ideella medarbetare tillagar. Vill du vara med och koka soppa, kontakta Jaana Pollari Lindström 073 32 30 506

Onsdag 13/9 19-21 Kyrkokören övar i kyrkan, nya som gamla sångare är välkomna

Torsdag 14/9 18.30 Spa för själen, i Skärhamns kyrka. 12/10, 26/10, 9/11, 23/11, 7/12

Söndag 17 september är det församlingshemmet vallokal i samband med kyrkovalet. Vallokalen är öppen 9-11. Gudstjänst i Skärhamns kyrka kl 11. Sedan är vallokalen öppen 12-20. Glöm inte att rösta i kyrkovalet!

v.38 18 september-24 september

Tisdag 19/9      10.00-12.00 Liten och Stor , öppen verksamhet för barn och vuxna

12.00-14.00 Stickcafe, hit kommer du som vill sticka, virka, handarbeta, arbeta ideèllt.

14.30-16.00 After School för dig som går i 6;an och 7;an

16.00-17.00 Barnkör för dig som är från 6-10 år

Tisdag kl.17.00 en gång i månaden, Gudstjänst för Små och Stora, vi sjunger och dramatiserar, pratar och ber. Varje gång avslutar vi med korv och bröd. 3/10, 14/11, 5/12 då vi har stor avslutning.

19.00-21.00 Pyssel och prat som börjar v.39 26/9

Onsdag 20/9 12.00-14.00 Soppa i Skärhamns församlingshem.

Ett tillfälle för gemenskap över en god soppa, som lagas av våra ideella medarbetare, vill du vara med och koka soppa, kontakta Jaana Pollari Lindström 073 32 30 506

Orgelsoppa i Bleket följande onsdagar ( då är det inte sopplunch i Skärhamns församlingsgård ) 11/10, 8/11, 6/12

Onsdag 20/9     14.30-16.30 After School, för dig som går i 4;an och 5; an

17.00-19.00 Skärhamns kyrkliga syförening, jämna veckor.

19.00-21.00 Kyrkokören övar i församlingsgården.

Måndag 2/10 14.30-16.00 Miniorer för dig som går i 2;an och 3;an.

Torsdag 15.00-17.00 Ladies, en grupp där du finns som gillar att vara ideell medarbetare, här ordnas det julbasarer, loppisar och andra evenemang som stöttar Skärhamns kyrka.

Torsdagar med början v.41 12/10 Miniminorer , för dig som går i förskoleklass och 1;an . Tid 13.30-15.00

Alla är hjärtligt välkomna till våra verksamheter!

Undrar du över något, hör av dig till Jaana Pollari Lindström 073 32 30 506

Du hittar all information i vår kalender www.svenskakyrkan.se/tjorn/kalender

 

Unikt musikaliskt möte i Skärhamns kyrka

$
0
0

Det är Tjörns kommun som ordnar ”Connecting Worlds 3” i Skärhamns kyrka. Programmet skulle egentligen genomförts i sommar, men fick ställas in på grund av att en av musikerna fick ryggskott. Men ikväll finns det möjlighet att få lyssna på dessa världsartister.

”När öst möter väst, när världens musik gör entré”.

Entré betalas på plats. Förbokning har kunnat göras  via Tjörns kommun. 

Efteråt är det fika och umgänge i församlingsgården.
Arrangeras i samarbete med Tjörns kommun, Friland, Studieförbundet Vuxenskolan och Art Institute.

”Mörkret är ej mörkt för dig…”

$
0
0

Min farmor hade också den här psalmen som sin älsklingspsalm. Hon blev änka vid 40 års ålder och stod ensam med fem barn i åldern 5-16 år. Då blev den här psalmen en trygghet och en bön för henne.

Biskop Elis Malmeström skrev själv psalmen när han förlorat sin hustru Lisa och stod ensam med deras små barn.

Det är så många psalmer i vår fantastiska skatt i psalmboken som bär när jag själv inte orkar eller kan. Som ger ord på mina tankar, som ger ord för mina känslor och som också ger ord för det jag inte riktigt visste. Jag behöver inte kunna sjunga –  jag kan bara be med orden i psalmen.

För min farmor var det inte viktigt att kunna sjunga, hon läste psalmboken. När psalmboken kom 1986 så läste hon igenom den, pärm till pärm, för hon älskade orden. Ibland hjälper musiken oss att förstå orden. Ibland hjälper orden oss att förstå musiken. Ibland måste de stå för sig själva.

Jag försöker alltid komma ihåg att ta med mig psalmboken när jag ska resa bort. För där har jag var jag behöver. Där finns psalmer om jag vill sjunga (eller läsa). Där finns böner för de allra flesta situationer. Där finns gudstjänstordningar och andaktshjälp. Där finns söndagens texter. Har jag en psalmbok med mig så klarar jag mig långt.

Psalm 217

  1. Gud för dig är allting klar, allt det dolda uppenbart.
    Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig.
  2. Läk mitt öga, att jag ser hur du är i det som sker.
    Där jag bäst behöver dig är du allra närmast mig.
  3. Och om jag ej mer förmår gå i tro den väg du går,
    led mig vid din fasta hand steg för steg mot livets land.
  4. När min tanke, tvivelstrött, obetvingligt motstånd mött
    och ej mera mäktar strid – inneslut den in din frid.
  5. All din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig hamn.
    Vad du vill är helighet, men du är barmhärtighet.

Text: Elis Malmeström 1936, 1965

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

Musikgudstjänst i Bollebygds kyrka 12 / 6 -2016 Jenny Särnbratt sång, Maria Särnbratt piano

Morgonandakten om psalm 217 26 juni 2013 André Jakobsson>>

Sjung gospel med Åsa och Ulf

$
0
0

Gospeldag

Sjung gospel 11 november med Åsa och Ulf Nomark. Klädesholmens kyrka och församlingshem.


Kördag med de fantastiskt duktiga gospelmusikerna Åsa och Ulf Nomark.
Kördagen börjar 9:30 och avslutas med konsert kl 18:00 i Klädesholmens kyrka.
EFS Klädesholmen inbjuder till en heldag tillsammans med Nomarks!

Ulf och Åsa är sanna körinspiratörer, du kommer att bli glad att få sjunga tillsammans med dem! De är bosatta i Kungsbacka och körsång är en stor del av deras professionella liv.

https://www.nomark.se/

Under lördagen så kommer vi att sjunga och lära oss härliga gospellåtar, inga förkunskaper krävs. Hela dagen kommer att ha sångglädjen i fokus.

Har du sjungit med Nomarks förut så vet du vad vi menar…har du det inte…så är det dags att ta reda på det!

Det här är en dag du inte vill vara utan.
Så här kommer kördagen att se ut:
9.30 Registrering, kaffe och fralla
10.00 Då börjar vi sjunga tillsammans
12.30 LUNCH
13.30 Körrepetition
15.00 Kaffe/frukt
15.30 Körrepetition
17.00 (ledig tid)
18.00 KONSERT i Klädesholmens kyrka.
Dagen kostar 150 kr och inkluderar fika, lunch och material.
Summan ska betalas i förskott och gäller då som anmälan.
Du kan betala antingen genom swisch eller bankinbetalning till EFS Klädesholmen
Senast 1 november 2017 vill vi ha din anmälan.

Du anmäler dig via denna länk.

https://simplesignup.se/event/97615-gospeldag-med-nomarks

Antalet platser är begränsade, så anmäl i tid om du vill vara säker på att vara med.
EFS Klädesholmen Swischnummer: 123 232 90 92.
EFS Klädesholmen Pluskonto 4370533-4
Märk inbetalningen med Ditt namn + Gospeldag
VÄLKOMMEN MED PÅ EN RIKTIG HÄRLIG KÖRDAG!
Hoppas vi ses!

Barbro – En kantor med många strängar på sin lyra

$
0
0

Göteborgs Stifts kyrkomusikerförening (GSKM) är en förening som sträcker sig från Strömstad pastorat i norra Bohuslän till Höks pastorat längst ner i södra Halland, och med Kinds pastorat i Västergötland som vår östra gräns. Göteborgs stift gränsar till Karlstads, Skaras, Växjös och Lunds stift. Det är en stor förening med ca 260 aktiva medlemmar och ytterligare 140 fristående och pensionärer.

Historiskt är Göteborgs stift starkt präglad av den gammalkyrkliga, schartauanska, traditionen där ett stort allvar har präglat förkunnelsen och kulturen i församlingarna.  Idag känns den traditionen bara av i vissa delar, men självklart har stiftet haft en del smärtsamma strider med början i 60-talet när en ny tid och nya tankar också trängde in. Det är med bakgrund av denna tradition intressant, att Göteborgs stift var först i Sverige med att bilda en organist – och kantorsförening!

Redan 1899 togs initiativet att bilda en stiftsförening, alltså två år före den nationella organisationen. Vid denna tid var Elfrida André domkyrkoorganist i Göteborg, landets första kvinnliga organist som 1857 fick avlägga organistexamen med dispens för sitt kön.

Målsättningen i göteborgsföreningen var, liksom i den nationella och de övriga snabbt växande  stiftsföreningarna, att arbeta för kyrkosångens och kyrkomusikens höjande, att verka för enighet och god anda inom organist – och kantorskåren och en förbättrad ställning i kyrkan. Ännu idag arbetar och verkar GSKM efter samma ledord: att kyrkomusikens och sångens kraft och pedagogiska funktion skall tas tillvara, att samla så många kyrkomusiker och musikpedagoger som möjligt för att kunna stötta varandra. Dessvärre har inte kyrkans musiker en så stark ställning i kyrkligt beslutande organ som vi skulle önska.

GSKM har ett gott samarbete i stiftets musikkonsulent Ulrika Melin Larsson, som är adjungerad i styrelsen. Vi samordnar verksamhet och utbildningsdagar och har därmed en god relation till stiftet. Våra stiftsombud är också adjungerade i styrelsen, det ger en viktig puls i styrelsearbetet med resonemang om frågor och problem som finns i församlingarna. En ytterligare viktig samarbetspartner är Sensus studieförbund. Förhoppningsvis ska vi i framtiden kunna hitta en lämplig nivå i kontakten med kyrkomusikerutbildningen i Göteborg. Initiativ har tagits och viljan finns från båda håll. Vi har i Göteborg sedan 1990-talet ett centrum för orgelforskning, som bl a utmynnat i Göteborgs Internationella Orgelakademi vartannat år.

Styrelsen träffas oftast tre gånger per termin och nu under hösten siktar vi på fortbildningsdagen i samband med årsmötet som alltid sker i slutet av januari. Fortbildningsdagen skall belysa och lyfta upp de initiativ som tas i frågan om orgellektioner och annan musikundervisning i församlingarna. Det är ett stort problem med för få sökande till organist och kantorsutbildningarna, och många har säkert fått känna av att det är problem att få vikarier i församlingarna. Vi musiker har en lång väg att gå innan färdigheten finns att kunna klara en hel högmässa, eller förrättningar med krav på stor repertoar och kunskap i flera genrer. På årsmötesdagen vill vi ta upp de initiativ som tagits i några av stiftets pastorat, och uppmuntra till fler kreativa sätt att samarbeta och tänka nytt i denna viktiga pedagogiska uppgift.

Styrelsen består av Barbro Wiskari, ordförande Fredric Ogeus, vice ordförande Johanna Detert, sekreterare Gustaf Malmqvist, kassör Kerstin Odeberg, Ann-Catrin Björnberg och Hans Davidsson, styrelseledamöter.

Barbro Wiskari, ordförande

Balansa

$
0
0

 

När jag jobbade i Värmland fick hela vårt arbetslag en utbildning i Balansa, av Cecilia Nahnfeldt.

Det går enkelt ut på att; om du trivs och mår bra hemma så mår du bra på jobbet, och trivs du och mår bra på jobbet så mår du bra hemma. Och det motsatta.

Vi fick lära oss och vi jobbade så, att familjen är viktigast för dig själv, fungerar det där, så kan du klara av allt på jobbet. Vi fick egen flextid, under förutsättning att arbetet blev gjort.

Jag tänker det är enkelt, men genialt. I dag när allting går ut på att jobba och produktion, pengar skall tjänas och mål skall nås. Då känns det skönt att ha en motkraft till det. Att våga värna sin familj och därmed sig själv. Att få tillåtelse att vabba utan sura miner. Att få ta hand om gamla sjuka föräldrar och låta det gå först.

Detta kräver en bra ledning/chef som också är flexibel till att ordna så det blir vikarier och att arbetet flyter på. Men det ger också den enskilde arbetstagaren ett eget ansvar. Att se till att arbetet blir gjort, när det skall göras. Men att själv få bestämma när. Om du inte är beroende av andra, då kanske man kan samarbeta.

Varför skriver jag det här undrar ni? Jo idag var jag till läkaren, jag har värk i leder sedan många år, uthärdbart. Men nu så började fingrade krokna, och jag tänkte att nu får jag vara lite vuxen och gå till doktorn.

Ja, och jag tror inte det var sant, vad läkaren sagt till mig, när jag gick ut från läkarstationen.

-” Du behöver fotinlägg och sjukgymnastik.”

Kanske det hjälper mot ledvärk och krokiga fingrar, vem vet ?

Men att ta hand om mig själv är också viktigt i mitt jobb. Att ge mig själv egentid och tid för reflektion. Det blir det mest när jag är ute med hunden. Och att ta hand om min kropp, som skall hålla många år till.

Men fotinlägg… ja, alla sätt är väl bra utom de dåliga.

Jo, de tog lite blod också för att kolla upp lite .

Nu i advents och juletid ger vi många konserter här på Tjörn, i våra vackra kyrkor.

Som ni säkert vet är biljetterna slut till Änglaljus och Py Bäckman med körer. Härligt tycker jag, och skönt att veta att nu får alla sittplats, utrymningsgångarna är fria, om något skulle hända.

Men nu på lördag 18/11 kl. 18.00 kommer det ett fint tillfälle med klassisk musik till Stenkyrka kyrka.

Ein Deutsches Requiem av Johannes Brahms, med Ida MacGregor, sopran, Mats Persson, baryton och Kören Cantores Hilares+ Stor orkester från Göteborg. Lars Söderlund, dirigent

Och den första Advent 3/12 kl.18.00 ännu ett fint klassiskt verk;

Händels ”Messias” – Juldelen. Valla kyrkokör. Barockorkester med Sara Uneback som konertmästare. Klara Öjerot sopran, Katarina A Karlsson alt, Martin Thörnqvist tenor och Bo Svensson bas.

Och alla dessa konserter är gratis. Visst är det fantastiskt.

Svenska kyrkan Tjörn vill att alla människor skall få möjlighet till att lyssna och uppleva olika sorters musik.

Ja, nu är det bara att ta hand om sig själv, kryp in i våra kyrkorum och uppleva både stillhet och musik, som värmer ända in i själen.

Jaana Pollari Lindström
präst

Mycket sång på lördag 16 december

$
0
0

Kyrkans folk är ett sjungande folk. Varje gudstjänst så sjunger vi, till Guds ära. Eller i klagan. Men vi sjunger. På lördag, 16 december, finns det två möjligheter att vara med och sjunga.

Dels inbjuder Svenska kyrkan Tjörn och Röda korset till Allsång i Kyrkans Hus, Kållekärr kl 15:00. Då spelar Jan Albertsson och vi får alla vara med och sjunga. Det blir också fika.

Och är du lycklig nog att ha fått biljetter till lördagens konsert i Stenkyrka kyrka så kan du få lyssna på Julkören som består av ”Onsdagskören” och ”Stenkyrka kyrkokör” som tillsammans med Py Bäckman sjunger julsånger för och med oss.

Varje söndag kan du komma och vara med och sjunga i våra gudstjänster. Och det finns flera olika körer på Tjörn där du också får utlopp för din sångarförmåga.

https://www.svenskakyrkan.se/tjorn/musik-och-korer

Och onsdag 20 december kan du komma till Valla kyrka kl 19 och sjunga in julen tillsammans med Valla kyrkokör, Tjörnkören och Knut & Maria.

Varmt välkommen!

Uppdatering 15 december
I Rönnängs kyrka på söndag 17 december kl 17:00 sjunger vi in julen tillsammans med Rönnängs kyrkokör. Glögg och pepparkaka innan gudstjänsten i kyrkan. Välkomna!

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör


Evangeliet överallt

$
0
0

”For on to us a Child is born”. Någon var kanske i Valla kyrka 3 december och hörde Händels Messias? Med hela julevangeliet sjunget och spelat av kör och orkester.

Själv har jag förmånen att få vara med i konserthuset tre dagar i rad och framföra hela verket för ett helt fullsatt hus varje gång.

Jag blir så lycklig när jag står och sjunger hela verket. Vi har också en otroligt duktig dirigent Nathalie Stutzmann som verkligen jobbar med texten och uttrycket både hos sångare och i orkestern. (Hon är själv sångare i botten).

I konserthuset finns det numera en textmaskin som sitter ovanför kören. Så alla verk som inte framförs på svenska textas för publiken.

Där sitter alltså hela publiken och får höra hela evangeliet, läsa evangeliet och känna det i kropp och själ. I en helt sekulär lokal. Det är helt fantastiskt att få vara med och dela detta.

Evangeliet finns överallt omkring oss. Låt oss aldrig skämmas över evangeliet!

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

Missa inte chansen att få arbeta på Tjörn!

$
0
0

Just nu har Svenska kyrkan Tjörn tre mycket spännande tjänster ute att söka. Diakon (100%), Musiker (50%) och Präst (100%). Du har väl inte glömt att söka, eller dela med dig till någon som du tror vill söka?

https://www.svenskakyrkan.se/tjorn/lediga-tjanster

Befolkningen på Tjörn ökar och Svenska kyrkan Tjörn anpassar verksamheten och organisationen så att det ska fungera. Det innebär att vi utökar med en musikertjänst och en prästtjänst samtidigt som vi söker en diakontjänst.

Här kan du läsa om de olika tjänsterna.

Diakon 100%

Musiker 50%

Präst 100%

Tjörn är endast 1 timmes bilväg från Göteborg och 40 minuter från Uddevalla. (Varför man nu skulle vilja bo någon annanstans än på Tjörn.)

Vi har fyra församlingar med en massa olika verksamhet och vi samverkar över hela ön i Svenska kyrkan Tjörn. Det är fyra arbetslag – fem med pastorsexpeditionen som ligger i Skärhamn.

Med Kristus som grund ska Svenska kyrkan Tjörn vara en gemenskap som bär och ger livsmod i vardag, helg och högtid.

Det är mottot och grunden för vår verksamhet. Läs gärna mer om oss på vår webbsida och glöm inte skicka in ansökan senast 4 mars.

https://www.svenskakyrkan.se/tjorn

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

 

Månadens psalm till 25 mars

En heldag på lördag

$
0
0

Boka in lördag 24 mars då det är en heldag med mycket att göra. Både Påskbazar till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete och fantastisk konsert i Valla med Göteborg Baroque och STOrkören.

Påskbazaren äger rum i Rönnängs församlingshem 13.30-16.00 och ordnas av missionsgruppen där. Pengarna som samlas in kommer att gå till Svenska kyrkans internationella arbete och fastekampanjen>>.
Det blir musik, andakt, våfflor, fika, lotterier och givetvis har de också åror.

Sedan kan du komma till Valla kyrka  kl 18:00 och lyssna på Göteborg Baroque och STOrkören som framför verket Oratoriet Israel in Egypt av GF Händel

Oratoriet handlar om händelserna runt Israels folks utvandring ur Egypten från 2 Mosebok i Gamla testamentet.Gratis inträde.

Så boka in lördagen den 24 mars och kom till Rönnäng och Valla.

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

Jag gillar att sjunga

$
0
0

Jag gillar att sjunga, något jag gjort hela mitt liv. Redan i miniorerna och juniorerna i kyrkan. Jag var alltid den som fick sjunga solo när vi skulle ha luciatåg, utan att någon frågade egentligen.

Jag är av den generationen som fick pröva på blockflöjt i 3;an och sedan ville jag spela piano. Men det hade vi inte råd med, så det fick bli fiol. I Forshaga hade vi en stor musikskola, det hade nog de flesta orter på 70 talet. Vi spelade i ungdomsorkestrar och jag hade många olika lärare. Jag gick över till altfiol och började också spela klassisk gitarr.

Eftersom jag gick ett estetprogram på gymnasiet så fullkomligt flödade det av musik, vi hade också en musiklinje på skolan, som fostrade några av våra stora musiker. Där och då på den tiden så höll jag nog på med allt möjligt som innehöll musik och teater. Jag tog sånglektioner, lärde mig spela trummor och kongas.

Och så sjöng jag i kör, i Nedre Ulleruds kyrkokör och det var även där som mitt kall som präst kom till mig. Att sjunga tillsammans med andra är roligt och viktigt. Jag fick lära mig nyligen att när många sjunger tillsammans, så andas de i samma takt och våra hjärtan slår samtidig. Det är fint tycker jag.

Jag gillar att sjunga med konfirmanderna, att få dem att våga, även om det inte låter perfekt. Men av glädje. Det har blivit både musikaler och luciatåg med konfirmanderna under åren. Ja, musiken har varit och är viktig för mig.

När jag var färdig präst insåg jag att jag får sjunga mycket och ofta. Nu är det väl så att jag inte är speciellt förtjust i den gamla sortens liturgiska sång, den passar inte min tonart. Men hos oss i Svenska kyrkan Tjörn, har vi provat de nya musikserierna från nya handboken i över ett år. Och jag gillar verkligen att få sjunga dem. Våra kantorer och organist är duktiga på att öva med oss präster och vi sjunger tillsammans med församlingen som är tålmodig.

Under min studietid så fullkomligt frossade jag i psalmer, och lyssnade gärna på våra moderna sångare, som sjöng. En psalm som satte sig i mig hårt och som har stannat kvar, jag sjunger den minst en gång i veckan i gudstjänsten. Det är psalm 249, Blott en dag ett ögonblick i sänder, av Lina Sandell. (Musik O Ahnfelt)

Jag hörde den på Frälsningsarmens cd med olika artister. Freddie Wadling sjöng den så jag nästan började gråta. Håren reste sig på armarna och den gick direkt in i mitt hjärta. Så skört och så fint, så äkta. Lyssna på den om ni kan. För mig handlar den psalmen om att leva här och nu, varje stund och varje dag. Gud tar hand om mig och utsätter inte mig för mer än jag klarar av.

”- Allt ju vilar i min Faders händer, skulle jag, som barn, väl ängslas då ”

Den ger mig tröst och trygghet och bär i min vardag.

”- Själv han är mig alla dagar nära, för var särskild tid med särskild nåd. Varje dags bekymmer vill han bära, han som heter både Kraft och Råd”

En annan psalm som jag tycker mycket om är psalm 510, Innan natten kommer (Text Jonas Jonsson, musik Per Harling). Det är en kvällspsalm och det innebär att jag inte så ofta kan använda den i gudstjänster. Men jag låter den få avsluta dagens tankar.

Det är en fin kvällsbön.

”Innan natten kommer vill jag tacka för den dag du gav, dem som jag mötte.

För ett liv som mognat något, Herre, vill jag tacka.

Innan natten kommer vill jag tänka på dem som nu ler i kärleksglädje,

Och på dem i ensamheten, Herre, vill jag tänka.

Innan natten kommer vill jag bedja för den jord vi fått men smutsat skövlat.

För vår värld som väts av tårar, Herre, vill jag bedja.

Innan natten kommer vill jag lämna allt tillbaks åt dig att älska värna.

Allt åt dig, vår tro, vårt tvivel, Herre, tag emot det.

Jaana Pollari Lindström
präst

(Under slutspurten av fastekampanjen som har final på söndag, är Svenska kyrkans internationella arbete just nu i det stora flyktinglägret Kakuma och rapporterar där om musikens läkande kraft. Se inslaget nedan. Carina, kommunikatör)

Slutspurt i fastekampanjen

Musik är en läkande kraft.Svenska kyrkans internationella arbete har medfinaniserat en studio i Kakuma som tar vara på talanger och skapar respekt mellan olika folk. #fastekampanjen

Publicerat av Svenska kyrkans internationella arbete den 22 mars 2018

Viewing all 47 articles
Browse latest View live